2018. január 2.

3 lecke 2017-ből


Lehet csak engem boldogít ennyire az a tény, hogy 2018 hétfővel kezdődött, de én még sosem bíztam ennyire egy év kezdésében. Vártam már, hogy eljöjjön, és arra is vártam, hogy lezárhassam az előzőt. Nagyon sokat gondolkodtam azon milyen szintig engedhetem meg magamnak a személyes véleményeim megosztását itt a Panka's beauty-n, viszont olyan sok tényt, élményt, történetet írtam már le Nektek itt, hogy egy kisebb évösszegzés egyáltalán nem fog kilógni a sorból. Nem tervezek nagyon apró részletekbe belemenni, de van pár olyan lecke, amit 2017 tanított nekem. Pontokba szedtem, megspékeltem pár saját történettel, és szeretném, ha Ti is leírnátok milyen évetek volt. Csak egy mondat is elég, nem kellemetlen helyzetet szeretnék teremteni, csupán nagyon érdekel a Ti összefoglalótok is.


Kabát - Bershka
Ing - Zara
Sál - NA-KD
Cipő - Adidas


Az időbeosztás
Mióta kikerültem a gimiből, felvettek az egyetemre, és ezzel párhuzamosan megérkezett egy teljesen más mentalitás és szabadság a mindennapjaimba, néha keményen kellett küzdenem magammal, hogy ne essen teljesen szét a hetem. Annyira más magamnak beosztani az órarendet, azt, hogy minden előadásra bejárjak, és ezzel egyetemben fenntartani egy lakást, dolgozni. Ami ezt ráadásul néha teljesen a feje tetejére tudja állítani, hogy nagyon lusta tudok lenni. Halogatok, tologatom magam előtt a megoldandó feladatokat, de végül csak azért is megnézem a századik whatiateinaday videót Youtubeon. Ezért is próbáltam minden nap egy hasonló rutint követni, ami kisebb nagyobb kudarcokkal, de sikerült.

A takarékosság
Szorosan egybefonódik az előző ponttal, hiszen ha nincs egy konkrét tervem, bevásárlólistám nagyon könnyen ki tud folyni a kezeim közül a pénz. Hiszen a büfében kétnaponta vásárolt szendvics és vaníliás latte kombináció, a romlandó élelmiszerekból való bespájzolás, és a legértelmetlenebb apróságok megvásárlása - hiszen csak pár száz forint! - elég költséges tud lenni. Azt hiszem ez lesz az egyik fő dolog, amire az új évben a legjobban oda fogok figyelni, illetve egy kevéske pénzt szeretnék folyamatosan, hónapról hónapra félretenni, hiszen sosem tudhatom, mit hoz a sors.

Az elengedés
Ide csak szeretném bemásolni az egyik Instagram képem leírását, több gondolat nélkül. Úgy érzem, az úgy pont tökéletes, és itt is megállja a helyét. Szóval, én olyan embernek tartom magam, aki mindent maximálisan csinál - vagy legalábbis próbál. Legyen szó egy sulis projektről, egy finom reggeliről. De nemcsak materiális dolgokra gondolok, hanem ugyanúgy az emberi kapcsolataimra is. Nem szeretek valakinek csak egy picit a barátja lenni, csak egy picit beleadni az ismeretségbe, akkor már legyen dupla vagy semmi. És ez az én nagy bajom, hiszen ekkorát is csalódok. Fáj, ha valaki nem őszinte velem, ha nem mondja el mi bántja, mivel okoztam neki fájdalmat, bármit, amivel esetleg megsérthettem. Próbálkozom jobbá tenni a helyzetet, talán még a saját lehetősegeimen felül is segítek, de egy idő után rájövök, hogy teljesen felesleges. Ha valaki nem szeretne az életem része lenni, akkor ne is legyen. 2018 már az elengedéssel kezdődik, és bízom benne, hogy sokkal jobb lesz így. Nekem is, neki is, mindenkinek. Próbálok nem félni tőle, és könnyedén venni az akadályokat, mégha néha túlságosan is ragaszkodó tudok lenni. Bátorítalak Titeket is rá, engedjétek el, ami bánt bennetek! A káros kapcsolatokat, a félelmeket. Megéri! 

Most Ti jöttök!

Panka

4 megjegyzés:

 1. Igazából a takarékosság pontodhoz szeretnék adni egy kis támpontot, mivel én is megéltem/megérek hasonló dolgokat. Lehet ovisnak tűnik az első tanácsom, de hosszútávon megéri: csomagolj magadnak minden napra szendvicset, főtt ételt, innivalót (akár teát/kávét). Egy-egy főzés alkalmával 3-4 étkezésre elegendő ételt is lehet főzni, lehet ugyanazt eszed a héten, de mindig meg lehet variálni a dolgokat. Második gondolatom az, hogy a felnőttség ott kezdődik, amikor elgondolkozol, hogy egy 1000 forintos kávé helyett inkább egy adag főtt ételt veszel ebédre. Ugyanezzel a gondolattal pedig én inkább veszek 800 forintért fél kiló kávét és az napi 2x esspresso főzéssel is jobban megéri, mint az előbb említett drága kávé. (Ezt nem rossz szándékból írtam és nem is akarok a péntárcádba nézni vagy beosztani a pénzedet, csak tudom vannak azok az időszakok, amikor az ilyen kis apróságokon is érdemes spórolni.)
  Zsufie

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Egyáltalán nem gondoltam azt, hogy rossz szándékból írod, sőt, köszönöm a tippeket! :) A csomagolás, itthoni étel készítés az egyik legnagyobb mumusom, de néha már eljutottam odáig, hogy bevásároltam, és 2-3 napra előre megfőztem, csak sokszor nincs kedvem ehhez a procedúrához, hiába, hogy utána pénzt és energiát is megspórolok. De igyekszem mindenképp!

   Törlés
  2. Még egy jó tipp amivel be tudod osztani a pénzed. Money Pro iPhone alkalmazás. Vezesd mire költöttél és a hónap végén döntsd el h jövő hónapban szánsze rá pénzt. így könnyen ki tudod szűrni, hogy megéri e neked az adott dologra költeni vagy sem.

   Törlés
  3. Ezt már pont letöltöttem! :)

   Törlés