2018. január 25.

2 éjszaka Malmöben


Hej! Ennél spontánabb utazásban sosem volt még részem. Már az elején úgy indult, hiszen egy olcsó repülőjegyet kihagyni nem lehet, a dolog többi része pedig egy idő után csak eldől. Nyilván azért beszélek ilyen könnyedén, hiszen tényleg olyan összegről volt esetünkben szó, amiért nagyon megérte, még akkor is, ha egyáltalán nem övezte körül hatalmas tervezés ezt az utat. Malmö, Svédország 3. legnépesebb városa, kevés látnivalóval, sok parkkal és kedves Airbnb házigazdával. Ha lejjebb tekertek kicsit bővebben kifejtem miket csináltunk ezalatt a három - egy teljes, és két fél - nap alatt, hogy megérte-e ilyen meggondolatlanul foglalni, s hogy mi is sült ki belőle. 

AZ ÚT
A WizzAir légitársasággal utaztunk, a gépünk nagyjából negyed órát késett, de így legalább nem kellett sietnünk a transzferbuszunkhoz. Ami meglepett, hogy a repülőtér maga kisebb, mint a miénk, és sokkal kevesebben is vannak. Sehol nem volt tömeg, sor, vagy bármi, ami akadályozhatta volna  a hatékony közlekedést. Jegyet előre váltottunk, nagyjából 6.000 Ft-ra jött ki az oda-vissza út, amit ha a 900 Ft-os budapesti 100E járathoz hasonlítunk, más értékek jönnek ki.  Egyébként sem szeretem a külföldi árakat folyamatosan magyar pénznembe átváltani, hosszútávon inkább lesz rossz érzésem, mint jó. A központ nagyjából 40 perc, a buszon gyors, és működő wifi van.


A VÁROS, TUDNIVALÓK

A sok programajánlós oldal alapos átböngészése után azzal már tisztában voltunk, hogy látnivalókban nem bővelkedik Malmö, de buszokban annál inkább. Nekünk elég volt egy 24 órás jegy, hiszen az első napon még csak felfedeztünk, sőt, egyáltalán nem tudtuk hogyan is kellene nekikezdeni az útnak.  Én egyékbként pénzt nem váltottam, csak a bankkártyámra tettem annyi összeget, amit elegendőnek gondoltam erre a pár napra. Ezzel kapcsolatban semmi hátrány nem ért, a legutolsó kis közértben is használhattam, a buszokon is csak ezzel lehetett fizetni, készpénzt nem fogadtak el. Nagyon sok nemzetség képviselteti magát az egész városban, az igazi szőke + kékszem kombináció ritkán jött velünk szembe az utcán. Viszont mindenki nagyon kedves, segítőkész, valamint jól tudnak angolul.


A SZÁLLÁS

Mindenképp Airnbnb-ben gondolkodtunk, nekem az eddigi tapasztalataim mind pozitívak voltak, és ebben az esetben sem csalódtam. A lakás (katt a linkre!) a centrumtól nagyjából 10 percnyi buszút, 200 m-re rakott le magától az épülettől. Az ablakunk a bevásárlóközpontra nézett, emiatt egy picikét hangosabb, de nem elviselhetetlen, a tipikus utcazajok szűrödtek be. Szerintem az összes városhoz, országhoz lehet olyan lakást, szobát találni, ami a Te igényednek megfelel, valamint ha ezen a linken regisztráltok, az első utazásotokból 10.100 Ft-ot az Airbnb áll!

LÁTNIVALÓK
Azt hiszem ez az egyik dolog, amiben nem túl erős Malmö. Szétszórva, a város különböző pontjain vannak a nevezetességek. Nem mindig tudtuk eldönteni mit is keresünk pontosan, hogy tényleg az az a hely-e, amit meg akartunk nézni. Valahogy nem éreztem úgy, hogy ők meg akarják nekünk mutatni mire is büszkék, sőt, nem igazán foglalkoztak azzal sem, hogy a saját kulturájukat, szokásaikat erősítsék. Sehol egy szuveníres, egy tipikus svéd ételeket kínáló étterem, bármi. Szerintem érthető, hogy ezért az Ikeáig azért nem szívesen mentünk volna el. 

 
 
 
 

Csokoládé múzeum
Az egyik legjobb élményem. A teljes napunkat ebben az iszonyatosan édes - és nem azért, mert a csokira építkezik - múzeumban kezdtük, hiszen a kiállítás része kísérő nélkül csak délután 1-ig volt látogatható, mi pedig a helyekről sajnos lecsúsztunk. Így a nő, akié valószínűleg a hely tulajdonosa, vagy annak nagyon közeli rokona elengedte a belépőjegyet, sőt, a karácsonyi kollekció ízeiből adott nekünk ajándékba 1-1 tábla csokoládét. 
Kastély, akvárium
Ezt a kombinációt mondanám a leginkább történelmi látványosságnak, hiszen itt egy picit a vár történetét is megismerhettük, kiállításokat nézegettünk, viszont az akváriumi, és a természettudományi részt nem teljesen tudtam kapcsolni a börtönös témához.

Sétáló utca
A Váci utcához tudnám hasonlítani, csak kevésbé régiek az épületek, és az emberek sem tolakodnak. Bár ez az egész városra elmondható, élvezet volt ott közlekedni.

 

EVÉS, IVÁS
Az ételeknél az árak nagyjából rendben vannak szerintem, egy adag főétel 2.000 Ft - 4.000 Ft között mozgott, viszont az éttermeket, kávézókat előtte mindig megnéztük magunknak Instagramon. Nagyon hasznos tud ilyenkor lenni, hiszen olyan étel -, hangulatfotókat láttunk egy adott helyről, amit a hivatalos felületeiken nem biztos, hogy megtalálnánk. Amit az éttermek összességéről elmondanék, az az, hogy iszonyatosan kedvesek a felszolgálók! Nem beszélnek a hátad mögött hangosan, nem néznek csúnyán, végzik a dolgukat és segítenek, ha szükség van rá. Megkérdezik hogy ízlett az étel, mennyire voltunk elégedettek. Vagy nagyon jól megtanulták hogyan kell tettetni az érdeklődést, vagy ez nekik tényleg fontos. Ráadásul az összes helyen ingyen, és korlátlan lehet vizet inni, a kassza mellett vannak a poharak, illetve a kancsó.

Ezeket a helyeket szívesen ajánlom: 
Café Ceder
Cafe Cafe
400 Grader
Espresso HouseÖsszefoglalásként pár pontban összegyűjtöttem néhány érdekességet, ami megfogalmazódott bennem az út során, amit jó lett volna tudni, és esetleg Nektek is hasznos lesz, ha Malmöbe utaztok. 

1. A wc gombját nem középen, hanem az egyik oldalán kell lenyomni. 
2. Szintén ehhez kapcsolódóan az összes fülkében van külön kézmosó, így már bent meg lehet mosakodni. 
3. Az éttermekben a víz ingyenes, amit nagyjából az összes helyen ugyanolyan pohárba tölthetünk. 
4. Mindenhol lehet bankkártyával fizetni. 
5. Szuvenírt a városba ne keressetek, csak a reptéren. 
6. Használjátok ki a buszokat, mindenhová el lehet jutni velük! 
7. A hőmérséklet az itthonihoz hasonló, viszont mindig fúj a szél. 
8. A H&M tele van különböző márkák szépségápolási, és sminkes termékeivel, nem kell ide drogéria! De persze ha betévedtek egybe, nehéz üres kézzel kijönni.
4 megjegyzés:

 1. Pont jókor jött ez a poszt. A napokban döntöttük el, hogy az évfordulónkon a gyerkőcöt a nagyszülőkre hagyva pár napot kettesben töltünk Malmöben. :)
  Lekönyvjelzőztem a bejegyzést! ;)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. De szuper, remélem adhattam pár tippet az utazáshoz! Csodás évfordulót kívánok Nektek! :)

   Törlés
 2. Hihetetlen,de pont tegnap döntöttem az utazás mellet! Köszi az írást, részletes és nagyon hasznos 😊 Igy mar a paromat is könnyebb lesz rávenni (:

  VálaszTörlés