2017. április 23.

Így tanulok én

Sziasztok!

Mikor máskor juthatna eszembe ez a bejegyzés, mint tanulás közben? Mindenen gondolkodom ilyenkor, csak arra nem koncentrálok, amire igazán kellene sajnos. Én sosem tudok egyszerre fél óránál többet egy helyben ülni, hogyha folyamatos olvasásról, írásról van szó. Persze ezalól kivétel az érettségi, a dolgozatok, viszont ha itthon kell bármit is csinálnom, ami ehhez kapcsolódik, negyed óránként kibúvokat keresek. Például most is. Ez természetesen még a jobbik eset, általában a telefonom nyomkodom és Instagramozom, vagy Youtube videókat nézek. Ha ismerős, olvass egy picit tovább, hátha tudok Neked pár tippet adni, hogyan lehet izgalmasabb a tanulás.
1. Színes filcek
Méghozzá minél élénkebb, annál jobb. Néha-néha beleesem abba a hibába, hogy mindent kiemelek, amit fontosnak találok, és a végére az egész oldal neon színekben pompázik, de ez teljesen felesleges. Csak azokat az információkat szabad kihúzni, amelyek a leglényegesebbek, ami esetleg alapja lehet a jegyzetednek.

2. A tökéletes toll
Ami nem folyik, nem túl vékony, nem túl vastag. Kézre esik, kényelmesen tudod fogni, nem csúsznak le róla az ujjaid. Az én kedvenceim a Signetta 60 Ft-os tollai, van belőlük legalább tíz itthon tartalékban, viszont érettségi előtt mindenképp betárazom még majd belőlük.

3. Jegyzetek
A legkönnyebben az általam írt jegyzetekből tudom megtanulni az anyagot, hiszen a saját szavaimmal írtam, olyan sorrendben építettem fel, ahogy azt én a legegyszerűbbnek, leglogikusabbnak gondolom. Ezeknek a vázlatoknak tökéletes alapja lehet egy-egy internetről letöltött tétel, de semmiképp sem javaslom azt, hogy csak és kizárólag arra alapozz.

4. Feltűnő cetlik 
Általában az összes dolgozat előtt készítettem magamnak egy mini összefoglalást valamilyen színes papírra, ahol összeszedtem az adott költő, író, történelmi személy fontos életrajzi adatait, gondolok itt születési, halálozási dátumra, jelentősebb törvényei, kötetei megjelenésére. Ezt óra előtt átfutottam, hogy semmiképp ne keverjek össze senkit, senkivel. Nekem nagyon sokat segített.

5. Csokoládé, rágó, szőlőcukor
Bármi, ami Neked bevált. Csak jót tesz!
Mindenképpen szeretném leszögezni itt a végén, hogy egyáltalán nem hiszem azt, hogy csupán ezek a tippek lehetnek hasznosak egy-egy vizsga, dolgozat előtt, viszont ahogy a cím is mutatja, nekem ezek a módszerek bizonyultak a leghatékonyabbank.  
Nektek van valamilyen trükkötök?
Szeretettel,
Panka

2 megjegyzés:

  1. Nekem az vált be gimiben, hogy előtte való napon néztem át még egyszer a dolgozat anyagát, de a dolgozat előtt közvetlenül már nem. Úgy éreztem, ha hagyom leülepedni, az addig tudottakat, sokkal jobb, mintha előtte átnézem és izgalmamba esetleg valami rosszul rögzül és összekavarodom. Amúgy ajánlom az Anki nevű programot, például évszámok, fogalmak megtanulásához. Én nyelvtanuláshoz használom, szókártyákat lehet vele csinálni, de ugyan úgy lehet beleírni évszámot utána meg leírod, hogy mi történt akkor. A lényege a programnak, hogy ha bekapcsolod a gépet, figyelmeztet, hogy át kell ismételned, és gyorsan végigpörgeti veled a dolgokat. Azon a tudományos kutatáson alapszik, hogy az ember az először hallott/látott/megismert/ dolgokra 15 másodpercig emlékszik, és ha nem ismétli el, akkor elfelejti. Minél többször ismétli, annál jobban rögzül, és az egyes ismétlések között hosszabb idő is eltelhet. Gyakorlatilag átrakja a hosszútávú memóriába a dolgokat. :) Nekem angolhoz nagyon bevált :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még sosem hallottam az Ankiról, lehet ideje lenne kipróbálom!

      Törlés